De 4 belangrijkste voordelen van SEO voor jouw bedrijf

- - 4 min. lezen

Als ondernemer heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord dat je aan zoekmachine optimalisatie moet doen voor jouw website. Waarom? Omdat dit dagelijks gratis bezoekers, oftewel potentiële klanten, naar jouw website stuurt. Door middel van Zoekmachine Optimalisatie kun je jouw omzet gaan verhogen. Dit is niet het enige voordeel. In dit artikel leg ik je de voordelen van SEO uit en waarom je SEO (zoekmachine optimalisatie) zou moeten gaan opnemen als onderdeel van jouw marketing.

Wat is zoekmachine optimalisatie precies?

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is het optimaliseren van jouw website voor een zoekmachine, zoals Google. SEO is een vorm van online marketing en zorgt voor hoge posities op zoekresultaten die in verband staan met jouw branche. 

Met een goede strategie kun je voor altijd (gratis) bezoekers naar jouw website aan blijven trekken. SEO kan voor elk soort bedrijf belangrijk zijn: van grote webshop tot bakker om de hoek.

Wat zijn de voordelen van SEO?

  • Gratis relevante bezoekers en potentiële kopers
  • Eenmalige investering van tijd of geld blijft voor lange tijd resultaat leveren
  • Jouw website staat vol met waardevolle informatie voor jouw doelgroep
  • Geen beperkingen zoals een budget

Verschil SEO en SEA

Let op, verwar SEO niet met SEA. SEA is namelijk het adverteren in zoekmachines waarbij je blijft betalen per bezoeker naar jouw website. In onderstaande afbeelding zie je het verschil: de bovenste twee resultaten betalen voor de plaats. Dit is te zien aan de term ‘Advertentie’ voor de domeinnaam.

De onderste twee resultaat staan er gratis omdat ze organisch erg goed vindbaar zijn. Het hebben van zo’n hoge positie kan dus zorgen voor heel veel extra bezoekers en verkopen. 

Nu vraag je je misschien af: kan ik als klein bedrijf dan wel een hoge positie halen tussen al die grote webshops? Ja, dat kan zeker! Het mooie aan SEO is dat kleine bedrijven op net zo’n goede posities kunnen ranken als grote multinationals.

De 4 belangrijkste voordelen van SEO voor jouw bedrijf 1

Waarom kan SEO ook belangrijk zijn voor mijn lokale onderneming?

Het is ook mogelijk om lokaal hoger te scoren in de zoekresultaten. Google weet zelf welke zoektermen bedoeld zijn voor resultaten uit de buurt. Denk aan zoektermen als ‘bakker’ en ‘slager Nijmegen’. 
Wanneer jouw onderneming nu bovenaan verschijnt is de kans groot dat deze potentiële klant bij jouw winkel langs komt. In dit artikel beschrijf ik hoe je jouw website optimaliseert voor lokale SEO.

Zoekmachine optimalisatie is een lange termijn strategie

Het optimaliseren van jouw website kost natuurlijk tijd en energie, maar het werkt wel voor de lange termijn. Een hoge positie kan voor jaren blijven staan en valt niet weg van de ene op de andere dag, misschien wel een van de grootste voordelen van SEO.

Het doen van SEO gaat samen met het bouwen aan jouw bedrijf. Door dit op lange termijn op te pakken zullen de resultaten met het bedrijf meegroeien. Om deze reden is het ook erg lastig om binnen enkele weken al op de eerste pagina te staan bij zoekwoorden met veel concurrentie.

Wat verandert er aan mijn website bij SEO?

In principe hoeven er geen drastische veranderingen aan jouw website verricht te worden. Met SEO voeg je vaak nieuwe content toe of verbeter je de bestaande content (tekst en afbeeldingen). Zo kun je een blog toevoegen aan jouw website of pagina’s gaan richten op de juiste zoekwoorden.

Zorg voor een goede balans. Je ziet vaak dat teksten nog amper leesbaar zijn doordat ze vol staan met zoekwoorden. Wanneer dit het geval is, gaat het eigenlijk zijn doel voorbij. Bezoekers haken af door een slechte leesbaarheid, wat lagere rankings als gevolg heeft.

SEO kan ook op technisch vlak zijn, zoals het verbeteren van de website snelheid of het verbeteren van de code (leesbaarheid). Deze verbeteringen zijn voor bezoekers niet zichtbaar, maar kunnen wel meer omzet op gaan leveren. Mogelijk heb je hier zelf niet de kennis voor, dit kun je altijd laten doen.

Zoekmachine optimalisatie zorgt er vaak ook voor dat jouw website actueel blijft en betere informatie verschaft. Dit is dus niet alleen beter voor de zoekmachines, maar ook nog eens voor jouw eigen klanten. Een voordeel van SEO is dat het eigenlijk dubbel resultaat is, voor één investering!
In dit artikel leg ik uit wat je verder allemaal kunt doen om hoger te komen in de zoekresultaten.

Het beste moment om te beginnen met SEO

Als je ergens in investeert is het natuurlijk fijn als je direct resultaat ziet. Met zoekmachine optimalisatie duurt dit helaas wat langer. Het indexeren van nieuwe pagina’s kan al enkele dagen duren en het bereiken van een hoge(re) positie nog veel langer. 

Het beste moment om te beginnen met SEO was 10 jaar geleden. Het 2e beste moment is nu. Doe er je voordeel mee en begin; de kans is groot dat je dan over enkele maanden al fantastische resultaten behaalt. Plan elke week wat tijd in om aan jouw website te werken. Heb je hier echt geen tijd voor? Dan help ik je graag. 

Wil je graag begeleiding of meer informatie over het starten met SEO? Neem dan even contact met mij op.

Nog niet genoeg gelezen?