Linkruil toepassen op je website?
Het komt vaak voor: websites die naar elkaar linken om het aantal backlinks van elkaar te verhogen. Jaren geleden werkte dit ontzettend goed om jouw website hoger in Google te krijgen. Maar is het vandaag de dag nog wel verstandig om zo’n linkruil toe te passen? Dat leg ik uit in dit artikel.
Inhoud van dit artikel:
- Wat is linkruil
- Waarom wordt linkruil gebruikt
- De effecten van het ruilen van links
- Het gevaar van linkruil
- Hoe start je met linkruil
Wat is linkruil precies?
Linkruil wordt veel gebruikt om een website hoger in Google te krijgen. Partij A zet een link naar de website van partij B op zijn site en B weer naar A. Zo ontvangen beide websites een extra backlink. Een extra backlink wordt door Google simpel gezegd gezien als waardering voor jouw website.
Waarom wordt linkruil gebruikt?
Linkruil wordt nog steeds op grote schaal gebruikt omdat het een eenvoudige manier is om grote aantallen backlinks te krijgen. Die backlinks zorgen ervoor dat jouw website een bepaalde autoriteit krijgt voor een zoekmachine. Het gevolg van een betere autoriteit is vaak een hogere positie in Google. In de praktijk werkt het ruilen van links nog steeds, maar wordt het echter niet meer aangeraden.
Wat is het gevaar van linkruil?
Sinds de penguin update van Google in 2012 is men actief bezig met het bestrijden van linkruil. Zo werd er in de afgelopen jaren meer gekeken naar de kwaliteit van een backlink in plaats van aantallen. Dit betekent dat een paar links van kwalitatief goede websites dus meer wegen dan een groot aantal links vanuit spammy websites.
Een mogelijk gevolg van het ruilen van links is dat het door Google wordt gezien als onnatuurlijke linkruil. Bij zo’n geval dreigt Google met een straf waarmee jouw website flink zal dalen in de rankings.
Is linkruil dan echt gevaarlijk voor mijn website?
Het doen van linkruil (op kleine schaal) is in de praktijk geen probleem. Veel websites zijn gelinkt aan verschillende organisaties. Zo ontstaan er automatisch wederzijdse links tussen bepaalde websites. Voor een zoekmachine is het dan ontzettend lastig om te zien of dit natuurlijk is of niet. Het blijft tenslotte toch een machine.
Google zal in zo’n situatie ook niet zomaar een penalty (straf) uitdelen, aangezien ze er niet zeker van kunnen zijn. Wanneer je dit gaat toepassen met honderden websites zal het natuurlijk opvallen en kan het negatieve gevolgen hebben voor de positie van jouw website in Google.
Hoe start je met het ruilen van links?
Voorop gesteld: ik moedig het ruilen van links niet aan. Het blijft een onnatuurlijke manier van linkbuilding en is niet helemaal volgens de ‘seo regels’. Daartegenover is het wel mogelijk om kwalitatieve links naar jouw website te krijgen. In deze tijd is daar een nieuwe strategie voor: indirecte linkruil.
Indirecte linkruil werkt door middel van 3 of meerdere websites. Via deze methode linkt website A naar B, B naar C en C naar A. Elke website heeft zo dus een backlink ontvangen zonder daadwerkelijk te ‘ruilen’.
In de afbeelding hieronder zie je het visueel uitgelegd.

Let op dat dit niet de enige manier is voor het verkrijgen van links. Een natuurlijk backlinkprofiel bestaat uit goede en minder goede links. Het verkrijgen van links omdat de content van jouw website goed is werkt natuurlijk altijd het best.