Waarom jouw website een sitemap nodig heeft

- - 2 min. lezen

Het aantal pagina’s op een website kan snel toenemen. Om dit overzichtelijk te houden zijn er sitemaps in het leven geroepen. Dit zijn bestanden in jouw website die alle pagina’s, berichten en andere zaken overzichtelijk in een lijst verzamelen.

  • Wat is een sitemap?
  • Waarom heb je een sitemap nodig?
  • Hoe laat ik Google weten waar mijn sitemap staat?
  • Hoelang duurt het voordat mijn sitemap geïndexeerd is?
  • Sitemaps in WordPress

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een overzichtspagina op jouw website met alle links naar interne pagina’s, berichten, categorieën en meer. Het bestand is in een speciaal XML-formaat opgemaakt waardoor het door zoekmachines gemakkelijk gelezen kan worden.

Waarom heb je een sitemap nodig?

Met een sitemap kun je zoekmachines gemakkelijk laten weten welke pagina’s er geïndexeerd moeten worden. Zo voorkom je dat pagina’s niet gezien worden en uiteindelijk ook niet vindbaar zijn tussen de zoekresultaten. Bij het uitvoeren van zoekmachine optimalisatie probeer je jouw website zo begrijpbaar mogelijk te maken. Het toevoegen van een sitemap is daar onderdeel van.

Hoe laat ik Google weten waar mijn sitemap staat?

Google heeft een speciale tool ontwikkeld die helpt om meer inzicht te verkrijgen in de vindbaarheid van jouw website, Google Search Console. In Search Console zit een onderdeel Sitemaps, hier kun je de link(s) van jouw sitemap(s) toevoegen.

Google Search Console Dashboard Sitemaps

Na het toevoegen van een of meerdere sitemaps krijg je een overzicht van het aantal pagina’s dat gevonden is en mogelijke fouten die zijn ontstaan. Ook wordt erbij vermeld wanneer de sitemap voor de laatste keer gelezen is door Google.

Heb je een nieuwe pagina of bericht geplaatst op jouw website? Dan kun je dit direct weer laten weten door de URL nogmaals op te geven.

Hoelang duurt het voordat mijn sitemap geïndexeerd is?

Na het indienen van een sitemap kan het nog enkele dagen duren voordat alle pagina’s zijn geïndexeerd. Uiteindelijk is de autoriteit van jouw website ook een belangrijke factor. Als jouw website al een langere tijd veel waardevolle pagina’s heeft, zal deze sneller geïndexeerd worden dan nieuwe websites.

Sitemaps in WordPress

Een groot deel van het internet maakt gebruik van WordPress. In dit CMS (Content Management System) is het relatief simpel om een sitemap te genereren. Met de plugin Yoast SEO wordt dit allemaal voor je gedaan, je hoeft zelf alleen nog maar de juist content te selecteren. Deze plugin helpt ook bij veel andere functies bij het optimaliseren van jouw website voor Google.

Yoast SEO Dashboard Functies Sitemap instellen

Op de afbeelding zie je het onderdeel XML-sitemaps. Als je dit op aan zet worden de sitemaps automatisch gegenereerd. Via de link Bekijk de XML-sitemap kun je zelf controleren of alle pagina’s meegenomen zijn.

Weet je zelf niet zo goed hoe je nu verder moet of laat je het liever doen? Neem even contact op, we helpen je graag.

Nog niet genoeg gelezen?